onsdag 14 augusti 2013

En sommar för Matisse

I sommar (och fram till 23 september) pågår Un été pour Matisse i Nice. 8 olika museer i stan har gått ihop och annordnat utställningar som alla har med Matisse att göra. (Matisse slutade sina dagar i Nice, har lite med det att göra.) Det kan bland annat vara verk av Matisse själv, fotografier av honom eller verk inspirerade av honom.

Jag gick på fyra av museerna; Musée Masséna, Galeries des Ponchettes, Palais Larcaris och mitt favoritmuseum, MAMAC (musée d'art moderne et contemporian).

Man fick tyvärr inte fota på alla museer.. Men utställningarna var väldigt bra och då ska ni veta att jag inte är så stort Matisse-fan så det är ett mycket bra betyg!



 Musée Masséna - ett museum som bland annat visar lite av Nice historia. Här fick man verkligen inte ta kort, vilket var synd för det fanns mycket fint där inne. Matisseutställningen handlade om palmer och hade verk av alla möjliga konstnärer. Och Matisse.
 Palais Lascaris - Så här fint var det inne i palatset. Man fick inte fota just Matisseutställningen som visade hans verk som inspirerats av Jazz. Men man fick ta på samlingen av roliga instrument som de också hade där inne.



 MAMAC - Här är några bilder på taket, utsikten och på några av mina favoritverk ur deras samling (som är sååå värd att se om man gillar 50-60-talskonst!!) Utställningen med Matisse här var med konstnärer som helt klart var influerade av honom i sina verk. Bra utställning!







De hade också några riktigt coola verk av Arne Quinze kallade Hommage à Alexander Calder. Här är ena.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar